Trots alla rubriker – villaliv ger trygghet

Trots skjutningar, sprängningar och en ökad oro för brott upplever nio av tio villaägare sig som trygga i sina bostadsområden.
Det visar en undersökning från Villaägarna där 8 400 medlemmar deltog. Den främsta anledningen? Låg brottslighet och en stark gemenskap med grannarna.

– Det är positivt, men kanske lite oväntat med tanke på samhällsutvecklingen. Samtidigt tror jag att många ser att Sverige har förändrats – det är inte Bullerbyn längre. Våra medlemmar efterfrågar fler poliser och ökad polisnärvaro, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Resultatet pekar på en tydlig trend: att bo i villa skapar trygghet. Bostadsformen i sig gör att fler känner en gemenskap och har bättre koll på sin närmiljö.
– Den fysiska utformningen av villaområden främjar trygghet. När man känner sina grannar och har vidtagit åtgärder för att skydda sig mot brott, så bidrar det till en ökad trygghetskänsla, säger Södersten.

Men alla känner sig inte trygga. Bland de tio procent som upplever otrygghet är oro för brottslighet den största faktorn, men även brist på belysning och polisnärvaro spelar in.

Undersökningen listar också de viktigaste trygghetskraven som Villaägarna vill att politikerna tar på allvar. Överst på listan? Fler poliser och mer polisiär närvaro. Därefter följer förebyggande åtgärder mot brott, bättre belysning och tryggare miljöer.