Bild av Mikael Blomkvist: https://www.pexels.com/sv-se/foto/man-kvinna-konstruktion-arbetssatt-8961336/

Höjt rotavdrag får en av fyra att renovera i år

Från och 12 maj har rotavdraget tillfälligt höjts från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Men det gäller att sätta igång direkt.
– Bara fram tom årets slut så tar nu staten halva räkningen.And money talks! En ny undersökning från Sifopanelen Express på uppdrag av Svenskt Trä visar att en av fyra bostadsägare planerar att utnyttja det nya avdraget innan året är slut, skriver Byggkontakt.
– Det här kan ge en efterlängtad skjuts åt byggbranschen, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.
Byggivern är störst i Värmland, Dalarna och Gävleborg

Altanen får första lyftet: Det vanligaste projektet enligt undersökningen? Trallbygge. Men även större renoveringar som tillbyggnader, kök och badrum ligger högt på listan. Viktigt är att trallen byggs i direkt anslutning till bostaden – annars gäller inte rotavdraget.

Totalt uppger 19 procent av befolkningen att de planerar att nyttja det tillfälliga avdraget – men siffran är ännu högre i vissa delar av landet. I Värmland, Dalarna och Gävleborg ligger siffran på 29 procent. Minst sugna på att renovera är hushållen i Norrbotten och Västerbotten, där bara 14 procent planerar att utnyttja avdraget.

Maxbeloppet för rotavdraget ligger fortsatt på 50 000 kronor per person och år.

Så tänker svenskarna använda höjda rotavdraget: 19 procent av befolkningen och 24 % av de som äger sin bostad planerar att bygga eller renovera med det höjda rotavdraget under 2025. Trall och utbyggnader samt att byta kök och badrum är de vanligaste projekten.

Län Andel som planerar att använda rotavdraget
Skåne och Blekinge 15 %
Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Gotland 26 %
Halland och Västra Götaland 16 %
Uppsala, Södermanland, Östergötland, Örebro och Västmanland 19 %
Stockholms län 20 %
Värmland, Dalarna och Gävleborg 29 %
Västernorrland och Jämtland 17 %
Västerbotten och Norrbotten 14 %

Undersökningen är genomförd av Kantar Media med hjälp av Sifopanelen Express under april 2025. Den består av 1053 webbintervjuer av personer i Sverige mellan 16-84 år.