Mamma och pappa måste hjälpa till med sängplats även i framtiden. BIld av Stephanie Pratt från Pixabay

Ingen ny bostad utan mamma och pappa

Varannan förälder tror inte att hemmaboende barnen kommer kunna köpa en bostad före 30 års ålder – om de inte får ekonomisk hjälp. Det visar en ny undersökning från SBAB. Samtidigt är det svårt att få tag i hyresrätt – särskilt i storstäderna.
– Föräldrarnas syn på sina barns möjlighet att köpa bostad är väldigt pessimistisk, säger Linda Hasselvik, boendeekonom på SBAB.

Många unga riskerar att bo kvar hemma långt upp i åldrarna, enligt SBAB:s rapport. 4 av 10 föräldrar uppger dessutom att de inte kan – eller är osäkra på om de kan – stötta ekonomiskt vid bostadsköp.
– Vissa har möjlighet att hjälpa sina barn, andra inte. Och det gör att föräldrarnas ekonomiska förutsättningar riskerar att ärvas, fortsätter Linda.

Sparar mer – men inte alla: Barnsparandet har ökat till i snitt 737 kr i månaden per barn, en ökning med 8 procent sedan i fjol. Men en av tio föräldrar sparar ingenting alls – och 15 procent sparar under 200 kronor.
– Hellre spara lite och konsekvent än inte alls, säger Linda Hasselvik. Med ränta-på-ränta kan även små belopp växa till en viktig grundplåt inför flytten hemifrån.

Av dem som sparar till något särskilt, gör 45 procent det till flytta hemifrån-pengar, och 40 procent sparar med bostadsköp som mål – en ökning från föregående år.

Färre barn – inte på grund av pengar: Samtidigt föds allt färre barn i Sverige. 2023 noterade SCB ett rekordlågt födelsetal på 1,43 barn per kvinna. Men det är inte pengarna som avskräcker – utan tiden.

Enligt SBAB:s rapport säger 31 procent att de vill fokusera på de barn de redan har, och 26 procent uppger att vardagen inte går ihop med fler barn.