Boräntorna på väg upp snabbare än väntat

Boräntorna på väg upp snabbare än väntat

Foto av Karolina Grabowska

Idag publicerar SBAB Boräntenytt nr. 2, 2021 där en prognos görs över framtida boräntor med olika bindningstider för bolånemarknaden i stort. Den är gjord i ett läge där den tredje coronavågen slagit till både globalt och i Sverige samtidigt som vaccinationerna kommit en bra bit på väg men utan att riktigt ha stoppat smittspridningen.

Långa räntor på bred uppgång

Den tredje coronavågen till trots, så utvecklas både den globala och svenska ekonomin starkt. Vaccinationsprogrammen, förlängda stödåtgärder från både regeringar och centralbanker och framtidstilltro i näringslivet bidrar till detta. I USA finns dock en oro för att inflationen snabbt är på väg upp i kölvattnet av de omfattande stödåtgärder som vidtagits av både regeringen och centralbanken. Det har bidragit till stigande amerikanska och globala långräntor.

Det är framförallt räntor mellan 5 och 10 år som gått upp. Det syns också tydligt i räntan på femåriga svenska bostadsobligationer och de tioåriga swapräntorna. Efter en svag uppgång mot slutet av förra året har dock samtidigt räntan på de tvååriga bostadsobligationerna gått ned något. Det är troligen ett resultat av den andra och tredje coronavågen som bidrar till en något fördröjd återhämtning av ekonomierna.

– Europa och Sverige har – så här långt – inte drabbats av det amerikanska inflationsspöket. Trots det har ändå långräntorna gått upp något. I likhet med de bedömningar som görs på räntemarknaden i stort, bedömer vi att de långa bundna räntorna nu är på väg upp något snabbare än väntat. Det drar med sig även de långa boräntorna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Boräntorna med en bindningstid på mellan ett och fem år har justerats upp med 2–3 tiondelars procentenhet i januari 2024 jämfört med föregående prognos (se bifogad tabell). Till exempel väntas treårsräntan ligga på 2,4 procent då.

Riksbanken höjer reporäntan tidigare än väntat vilket drar med sig de rörliga boräntorna upp

De är inte bara de längre bundna räntorna som bedöms stiga snabbare. Terminsräntorna på swapmarknaden indikerar en höjning av reporäntan redan vid årsskiftet 2022/23. Det är betydligt tidigare än vad marknaden, och även vi, bedömt tidigare.

– Under en längre tid har Riksbanken själva, de större prognosmakarna och även vi trott på en höjning av reporäntan tidigast under våren 2024. Vår bedömning är nu att reporäntan kan komma att höjas med 0,25 procentenheter redan runt halvårsskiftet 2023. Det är betydligt tidigare än vi tidigare trott och kommer – om vi får rätt – leda till att även den rörliga boräntan höjs snabbare än väntat. Fortsatt mycket låga inflationsutfall framöver kan möjligen ändra på detta, säger Robert Boije.

Den rörliga boräntan (3-månaders) väntas stiga till 2,2 procent till januari 2024, vilket är en upprevidering sedanföregående prognos med tre tiondelars procentenhet (se bifogad tabell).

Risk för stigande riskpremier till följd av omfattande statsfinansiella problem

Under pandemin har många länders offentliga finanser drabbats hårt och detta i flera länder som redan innan hade stora statsfinansiella problem. Det skulle i ett pessimistiskt scenario kunna leda till stigande riskpremier på statsobligationsräntor som smittar av sig på övriga räntor, i likhet med den statsfinansiella turbulensen i Europa åren efter finanskrisen 2008-2009.

– Om vi skulle hamna i en sådan situation kan Riksbanken komma att sänka reporäntan till negativa tal igen. Utrymmet för hur mycket reporäntan kan sänkas är dock begränsat, liksom möjligheten för Riksbanken att köpa ytterligare statsobligationer i syfte att sänka långräntorna. De – jämfört med många andra länder – goda svenska statsfinanserna bör samtidigt utgöra en motvikt mot stigande riskpremier i Sverige, säger Robert Boije.

Mest förmånligt att binda räntan enligt prognosen

Enligt prognosen för både de rörliga och bundna räntorna är det fortfarande förmånligt att välja bunden boränta, och särskilt på mellan 3 och 5 år.

– Trenden mot att fler och fler bolånetagare väljer att binda räntan på tider mellan ett och fem håller i sig. Fler än hälften av alla nya bolån tas idag med bunden ränta, vilken är en dramatisk skillnad jämfört med hur det såg ut för bara något år sedan då en stor majoritet istället valde rörlig ränta, säger Robert Boije.

– Att välja bunden ränta kan passa hushåll med små marginaler i sin ekonomi när det finns en påtaglig risk för att räntorna är på väg uppåt. Det är dock viktigt att komma ihåg att man då kan komma att få betala ränteskillnadsersättning till banken om lånet behöver lösas i förtid om räntorna i motsats till vad som spås prognosen, har fallit då, säger Robert Boije.

Loading

Loading
Loading

Vedums köksnyheter för 2023 är här

Varma material, plats för gemenskap och smarta lösningar präglar våra kök under 2023. Vedum presenterar nu en ny köksmiljö som balanserar mörka och ljusa nyanser i en fin harmoni. I köksmiljön syns några av Vedums nyheter för 2023, så som kulören naturvit, en av årets nya laminatbänkskivor och ett genomtänkt hörnskåp för maxad förvaring.

Inredningen visar vilken färg du är

– Vill du öka dina chanser att få drömjobbet, ta då på dig den blå kostymen eller blusen. Blått inger förtroende och enligt mätningar får du jobbet fler gånger i blått än i svart. Sara Garanty är konkret när hon berättar om hur färg får oss att känna och reagera.

Loading

Vacchi hittar formen: “Proppen är ur!”

– I en del länder i Europa har man två mäklare. En för säljaren och en för köparen. "Köpmäklaren" vet vad hon eller han ska leta efter utifrån önskemål från sina uppdragsgivare. De som gör det bra, får en nära relation och förståelse för vad som passar just den kunden. – Den metoden har vi anammat här på byrån och renodlats under senaste tiden, säger Michel Vacchi.

Fler vill ha tips om hur vi sparar energi

Energi- och klimatrådgivningen i Täby genomförde 244 rådgivningar förra året, varav 213 till privatpersoner, 21 till föreningar och 10 till företag. Det är en ökning med 300 procent under 2022 jämfört med året innan.

Sveriges största idétävling är här!

Kreativa invånare i Dalarna tävlar om startkapital till ett aktiebolag och affärsutvecklingsstöd för ett sammanlagt värde av 115 000 kronor. Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till den 28 februari 2023.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

Nya Täbyalliansen satsar på trygghet i skolan

Antalet kommunvakter fördubblas, framkomligheten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet. – Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakter och inrättar särskilda trygghetsteam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Loading
Loading
Loading

Nu lovar sopsorteringen komma hem till dig

Många Täbybor känner naturligtvis till återvinningscentralen i Hagby. Vissa helger ringlar köerna långa med Täbybor som ska slänga sina sorterade prylar i de uppställda containrarna.. Men visste du att återvinningen kan komma hem till dig?

Loading

Rekordstort dolt utbud av lediga bostäder

– Det är inte många som vet om hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet på marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Så möter du höjda VA-priser nu i höst

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen. Här ett antal enkla knep för att minska din vattenräkning.

Så förbereder sig svenskarna för elprischocken

Ved, kaminer och egna elverk. Prat om elbidrag och utbyggd kärnkraft har inte hindrat svenskarna från att ta elfrågan i egna händer. Den senaste veckan går Blocketsökningarna varma efter allt som kan få ner elkostnaderna.

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.