Åtta av tio svenska sambor saknar i dag samboavtal. Kanske för att de inte vet vad som gäller om relationen spricker. Det är nämligen många som inte alls har koll på det, visar Bluestep Banks senaste undersökning.
Endast hälften av svenska sambor säger sig vara helt säkra på vad en separation skulle innebära. Här är en av de dolda fallgroparna:
Har ena parten betalat för hela bostaden riskerar denna att förlora detta vid försäljningen. Den gemensamma egendomen, vilket kan inkludera bostaden, delas nämligen lika på vid separation. Detta görs utan hänsyn till vem som har stått för kostnaden så länge det införskaffats för gemensamt bruk.
– Vi ser ofta konsekvenser av spruckna samboförhållanden bland våra kunder, att skiljas åt är tillräckligt jobbigt även om det inte leder till bostadskris och ekonomiska problem. Samboavtalet är som ett ekonomiskt skydd för båda parter och utan detta kan det påverka ens framtida möjligheter till både bostadskarriär och finansiell inkludering, säger Alen Saric, chef för bolånecenter på Bluestep Bank.
Här fem mycket goda skäl till att skriva samboavtal:
- Om ni vill avvika från den likadelning av gemensam egendom som lagen anger.
- Om ni har investerat olika mycket i gemensam egendom som till exempel bostaden.
- Om ni vill undvika onödiga konflikter i samband med eventuell separation.
- Om ni vill specificera vad som ska delas lika på och vad som inte ska göras det.
- Om ni vill ha nästintill samma skydd som ett äktenskapsförord. Samboavtalet har däremot en viss begränsad funktion i jämförelse. Det är därför bra att tala med en jurist i stället för att använda en färdig mall.