100 inbrott om dagen under semestern

100 inbrott om dagen under semestern

Billig sommarvakt. Bild: Grannsamverkan.

Inget du vill tänka på, men under semestermånaderna jun-augusti förra året begicks det närmare 100 inbrott om dagen i bostad, fritidshus m.m. i Sverige .
Det var en ökning med 16 % jämfört med året innan men det varierar i regionerna. Värst utsatta var region Nord med en ökning på 47 % och minst utsatt var region Mitt med 3 %.

Oavsett om man semestrar i Sverige eller utomlands är det viktigt att se över sitt hem inför semestern. Enligt den Demoskopundersökning SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra är 25 % av befolkningen oroliga för inbrott när det åker på semester. Närmare hälften gömmer dessutom sina värdesaker någonstans i hemmet i tron att sakerna inte ska hittas av tjuven vid ett eventuellt inbrott. Tyvärr vet de flesta tjuvar var vi gömmer våra värdesaker. Att ha en aktiv Grannsamverkan är ändå det bästa sättet för att minska risken för inbrott i bostadsområdet.

– Jag rekommenderar alla delta aktivt i Grannsamverkan i sitt bostadsområde. Förutom att det minskar risken för inbrott och brott i området så ökar det dessutom trivseln mellan grannar. säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det finns flera åtgärder att ta för att minska risken att utsättas för inbrott. Här är ytterligare några från Stöldskyddsföreningen inför semestern:
• Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.
• Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.
• Skaffa timers till belysningen inomhus.
• Skaffa låsskydd (kåpa) om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren.
• Installera ett säkerhetsskåp!
• Hjälp dig själv och dina grannar genom en aktiv Grannsamverkan.
• Skaffa digital brevlåda på www.skatteverket.se så att inte tjuven ser i brevlådan att du inte är hemma.
• Lås in i förråd eller lås fast större värdesaker på tomten som gasoltuber, cyklar och utemöbler.

Läs mer om de polianmälda inbrotten i respektive region i bilagan.

Läs mer om hur du minskar risken för inbrott här

Fler tips och säkerhetguider hittar du här.

Loading
Loading
Loading

Loading

Täby Centrum är stockholmarnas favorit

När stockholmarna sagt sitt går titeln till Westfield Täby Centrum!  Westfield Täby Centrum vinner nämligen årets upplaga av Stockholmarnas favoritcentrum.

Visa din mössa och jag vet var du bor

I Baskien lutar baskern kaxigt åt sidan, medan den i Provence gärna är mindre och centralt placerad. – Och här i Dalarna är mössan mer än bara ett plagg – den är en historieberättare.

“Du bor i Sveriges bäst rustade kommun”

Nu är det klarlagt: Täby är den mest robusta kommunen att möta framtiden i! Strategi och teknikkonsultföretaget WSP släpper rapporten "Kommunernas Kamp" som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras motståndskraft och förmåga att möta framtiden.

Borlängeborna känner sig tryggare än riksgenomsnittet

Mätningen visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att insatser behövs för att minska skillnaderna mellan områden. – Tillsammans kan vi skapa verklig förändring, är budskapet från Svante Asp.

Så blir Borlänge Julfestival 14 december

Julstämning och upplevelser från Norra Backa hela vägen upp till Sveatorget. Borlänge Julfestival kommer tillbaka lördagen den 14 december och välkomnar besökare, stora som små, till en härlig dag med julstämning och upplevelser.

Loading
Loading
Loading

“Skilsmässor driver bostadsmarknaden”

Mäklarpanelen fick frågan ”Varför köper man bostad just nu?” Svaret kom som en överraskning: Det är inte drömboendet som lockar. Istället är det oftare skilsmässor som driver bostadsmarknaden!

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Loading

Ministern: ”Fler vägar till att äga sitt boende”

I maj 2023 gav regeringen chefsrådmannen Magnus Hermansson i uppdrag att föreslå en utvidgning av systemet med ägarlägenheter och en ny modell för hyrköp av bostäder för att öka mångfalden boendeformer. Ett av förslagen i utredningen är att göra det möjligt att omvandla hyreslägenheter till ägarlägenheter

Alla vill bo i småhus – som inte byggs …

Rapporten kritiserar de vanligt förekommande skrivningarna om förtätning och blandade boendeformer, men som i praktiken leder till att flerfamiljshus med hyresbostäder prioriterats framför småhus och ägda boenden, med ökad segregation i redan utsatta områden som följd.

Så behåller du sämjan under e-julhandeln

– Julhandelns rusning ställer extra höga krav på bostadsrättsföreningar och boende, säger Per Karlsson på Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC). Här får du fyra tips för en smidig julhandel i bostadsrättsföreningar:

Här är den populäraste planlösningen … ännu

Bostadsförmedlingen i Stockholm har undersökt vad deras kundpanel tycker om olika planlösningar i lägenheter. Av deltagarna i undersökningen svarade 48 procent att de helst vill ha en delvis öppen planlösning. Det är en nedgång med 3 procentenheter jämfört med 2019. 

Nya byggregler spikade från 1 januari

De nya byggreglerna börjar inte gälla förrän den 1 juli 2025 och har därefter en övergångsperiod på ett år. Dock börjar Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder gälla redan den 1 januari 2025. 

Avgifter för VA, el och sopor historiskt höga

De sammanlagda hushållskostnaderna har alltså ökat med 13 procent. Den största kostnadsökningen sedan mätningarna startade 1995. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

Straffbart att ljuga när du söker bolån

Domen är prejudicerande och entydig. Lögner i bolåneansökan är straffbara. – Det räcker om det finns en väsentlig skillnad mellan det du anger och verkligheten, så har banken lidit skada, säger Jonas Bergendal, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Bostadsinbrotten har halverats på sex år

Antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren – mellan 2017 och 2023 i princip halverades de. Fortfarande drabbas dock många människor av inbrott. – År 2023 polisanmäldes 10 000 bostadsinbrott, och endast 4 procent klarades upp, visar en rapport från BRÅ. De flesta bostadsinbrott begås dagtid och brottsoffret är sällan hemma. Det som stjäls är ofta litet och värdefullt.

Samma doft till alla när tomtarna kommer

I takt med att gränserna för genusstereotypa uttryck suddas ut inom mode och kosmetik, ser vi ett starkare fokus på individen. Årets Julklapp är därför unisexdoften – en extra accessoar som sätter guldkant på vardagen.

Julhandeln: Rekord igen när ekonomin ljusnar

Alla klagar på inflation och räntor. Men det finns en annan sanning: Årets Julhandelsrapport pekar på att tomten kommer att dela ut fler paket:  – Julhandeln  spås hamna på 1,5 miljarder kronor – en ökning med 2 procent jämfört med 2023.