Mötesplats för byggnadsvård prisas som Årets kooperativ i Roslagen 2021

Mötesplats för byggnadsvård prisas som Årets kooperativ i Roslagen 2021

Ett brinnande intresse för byggnadsvård utvecklades till ett kunskapsnav. Idag är företaget en mötesplats dit såväl långväga entusiaster som lokalt yrkesfolk söker sig. Årets kooperativ 2021 är Båt & Byggnadsvård i Roslagen!

Några personer som hade ett gemensamt intresse för hållbart byggande, kulturbevarande och byggnadsvård har byggt upp ett unikt kunskapscenter. Nu är det snart 10 år sedan den här kooperativa företagsresan började. Aina Öman var en av de som var med från start och hon berättar att det var tufft för företaget i det initiala skedet. Gruppen tog hjälp av rådgivarorganisationen Coompanion som finns i Norrtälje.

– Vi hade nog haft svårt att starta utan Coompanion. De hjälpte oss att organisera verksamheten och gav oss ett stort stöd i början, så att vi kunde bygga en stabil grund att stå på.

Under startåren fick de rätta mun efter matsäcken. Långsamt byggde de upp verksamheten utifrån vad som var ekonomiskt möjligt – något som gjordes helt utan lån. Även utveckling av sortiment och marknadsföring av butiken har utökats under åren.

Idag omfattar verksamheten en butik, fönsterhantverk, produktion av såpa, utställningar som inspirerar att använda traditionella tekniker och miljövänliga produkter samt kurser, föreläsningar, nyhetsbrev och rådgivning. Företaget har utvecklats till en mötesplats där olika aktörer med intresse för båt- och byggnadsvård kan mötas, byta erfarenheter och knyta nya kontakter. Genom omfattande service till sina kunder, som ibland resulterar i långa och intressanta samtal, har de skapat goda relationer med både lokala hantverkare och byggnadsvårdsentusiaster i hela Sverige.

Hållbarhet genomsyrar allt

Alla material som används i verksamheten är noga utvalda och i stort sett finns bara naturliga material i butikens och verkstadens sortiment och produkter. Hållbarhet utgör grunden i alla delar av kooperativets delar, från målande i verkstaden till att sprida kunskap i kursverksamheten. Byggnader och detaljer återanvänds och vårdas; gamla dörrar, fönster, lås mm hittar nya ägare.

Lyhörd organisation

Något som varit viktigt är att lära känna varandra i företaget. Då kan alla göra det de är bra på och det man själv vill, vilket ger en naturlig rollfördelning.

– Många börjar i fönsterhantverket och sedan utvecklas man. Vi vill vara lyhörda för varandras kunskaper och ha respekt för varandra. Det har givit en mycket bra arbetsstämning och gemenskap, berättar Aina.

Äger och bygger tillsammans

Företaget är väl ansedda inom området och medlemmarna bär en enorm stolthet över den verksamhet de driver och den kvalitet de levererar. Alla som arbetar i kooperativet växer och får axla de arbetsuppgifter som man är intresserad av. Idag har alla medarbetare ansvarsfulla funktioner i företaget. Allt från kundkontakter och offertberäkningar till fakturahantering, inköp osv.

De har en platt organisation, men det finns en tydlig ledare – inte en “chef” i traditionell mening. Stora ekonomiska beslut tas alltid gemensamt; som t ex inköpet av ett större såpkokeri. Kooperativet är enligt egen uppgift förmodligen de enda som i större omfattning tillverkar såpa utan doftämne i Sverige.

– Vi är mycket stolta och glada över den här utmärkelsen, säger Aina Öman, verksamhetsledare.

Motivering till priset:

Det kooperativa företaget som alltid levererar med kvalitet och nytänkande, såväl i försäljning som i sin organisering. – Som bevarar och lyfter fram de kulturhistoriska värden och den byggnadstradition som finns i Sverige. – Som sprider kunskap bland allmänheten om metoder och material för traditionell byggnadsvård och traditionella hantverkstekniker. – Som utgör en plattform för utveckling av medlemmarnas affärsidéer, produkter och tjänster. Det ni gör skapar förutsättningar för hållbarhet i flera dimensioner.

Loading

Loading
Loading

Tänt var det här!

– Det behövs mer än bara en taklampa Så här i novembermörkret känns det extra välbehövt med lite...

Loading

Flygskola har högtflygande planer för Borlänge

Från och med den första december hyr en flygskola in sig på Borlänge flygplats. Planen är att den första eleven ska vara i luften redan den första februari nästa år, rapporterar Sveriges radio. 

Äntligen! Arninge station invigd

Arninge nya station på Roslagsbanans linje är äntligen invigd. Stationen, som är en del av ett nytt resecenter i anslutning till Arninge centrum, är den 39 i raden och den första att byggas sedan 1986.

Under jullovet tar Vinterspelen över Malmö

Mellan 29 december och 9 januari är det dags för Vinterspelen! I ett cirka 1000 kvadratmeter stort tält på Stortorget i Malmö får barn och unga möjligheten att prova på brädspel, tv-spel, VR-upplevelser, cosplay, pyssel, workshops och utomhusaktiviteter. 

Krav på vaccination vid anställning bland gamla

Malmös politiska ledning har beslutat att ge förvaltningen i uppdrag "att undersöka förutsättningarna för att kunna ställa krav på vaccination mot covid-19 vid nyanställning av tillsvidareanställd personal i brukarnära verksamheter".

Malmös förskolor och skolor klarar miljömålen

En rapport som kartlagt luftkvaliteten kring Malmös cirka 400 förskolor och skolor visar att luften är bra och att det nationella miljömålskravet där årsmedelvärdet av kvävedioxid behöver begränsas till 20 µg/m3 uppfyllts vid samtliga skolenheter i staden.

Silvermedalj för hållbar skolmat

White Guide utser varje år Sveriges bästa offentliga måltider. Borlänge kommun var återigen nominerad i kategorin "Årets Hållbara Skolmatskommun" och försvarade silvermedaljen med en fin andraplats.

Loading
Loading
Loading

… och många vill ha ny värdering under hösten

Hälften av de hushåll som omfattas av amorteringskravet planerar att genomföra en ny värdering av sin bostad under hösten, med förhoppningen att värdeökningen ska göra att de kan amortera mindre eller inte alls. Det visar en enkät bland 1 000 hushåll i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som bostadsutvecklaren Nordr låtit NoA Consulting utföra.

Oinbjudna gäster: Så blir du av med långsprötad silverfisk

"De kryper fram när lampan släcks. Långsprötad silverfisk är en ny art i Sverige. Ofarlig, men trivs överallt i lägenheten och är svår att bli av med. ”De orsakar obehag på ett annat sätt än den vanliga silverfisken”. Det säger skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten och har den långsprötade silverfisken flyttat in bör du läsa den här artikeln i Hem & Hyra.

Loading

IKEA öppnar specialbutik för dig lever hållbart

Nu öppnar IKEA hållbarhetsbutiker på alla sina varuhus i Sverige. En satsning på tips kring vad du konkret kan göra för att leva ett mer hållbart liv hemma. I de nya butikerna erbjuder IKEA inspiration och information samt presenterar produkter och tjänster som visar att hållbarhet kan vara både prisvärt och attraktivt.

Mathems kunder pantar hemma

Under 2020 ökade e-handeln av dagligvaror med hemleverans med 55 procent jämfört med 2019.  Allt fler grupper i samhället har börjat handla online och Mathem har därför stort fokus på att kunna erbjuda en så bred tjänst som möjligt i sitt uppdrag att förenkla människors liv och ge dem mer tid över i vardagen till annat.

“En extra kvadratmeter ger extra klirr i kassan”

Vad många inte vet är att de uppgifter som bostadsrättsföreningar har kan vara gamla, dåligt uppdaterade eller genomförda på ett felaktigt sätt. Det är därför en god idé att göra en ny mätning av bostaden. En ökning på ynka tre kvadratmeter i exempelvis Stockholms kommun kan bli 241 851 kronor extra när du säljer lägenheten.

Samarbete minskar buller i centrala stan

Stockholms stad påbörjar ett långsiktigt samarbete med Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana, för att återanvända det bergmaterial som genereras när den nya tunnelbanan byggs.

Län för län: Så lång tid tar det att sälja sin bostad

Bostadssajten Booli har kartlagt hur länge en bostadsannons i snitt ligger ute till försäljning innan den tas ner. Generellt har annonstiderna blivit kortare i alla län, vilket indikerar att det går allt snabbare att sälja sin bostad jämfört med föregående år. Men det finns några undantag där det tvärtom har tagit längre tid än tidigare.

Även danskar och tyskar vill ha en svensk stuga

Det finns omkring 40 000 fritidshus som ägs av utlänningar i Sverige. Norrmännen toppar listan – de äger tillsammans drygt 12 500 svenska fritidshus. Därefter kommer danskarna och tyskarna med omkring 10 000 fritidshus vardera.

3 måsten: Eget gym, gästbostad och grillplats

När SBC frågade landets bostadsrättsägare vilka gemensamma ytor de önskar sig allra mest i sin förening svarar 33 procent att de skulle vilja ha ett delat gym. Strax därefter hamnar gästbostad högst upp på önskelistan, något som hela 28 procent önskar. Nästan lika många, 26 procent, vill ha en grillplats och var fjärde bostadsrättsägare önskar sig en gemensam bastu att dela med sina grannar.

Grön el när det blåser nya vindar hos IKEA

Från och med september kan konsumenter i Sverige köpa el från sol och vind via IKEA.* Erbjudandet, som tagits fram tillsammans med Svea Solar, innebär el från sol och vind med ett enkelt upplägg och lågt pris.

IKEA inreder gallerian i Stockholm – med nytt varuhus

IKEA tar nu nästa steg i sin storsatsning på Stockholm genom att öppna ett 8 000 kvadratmeter stort cityvaruhus som sträcker sig över totalt fyra våningsplan i köpcentret Gallerian. Med satsningen kommer IKEA närmare människor i de mest centrala delarna av huvudstaden. Cityvaruhuset öppnar sommaren 2022.

100 inbrott om dagen under semestern

Inget du vill tänka på, men under semestermånaderna jun-augusti förra året begicks det närmare 100 inbrott om dagen i bostad, fritidshus m.m. i Sverige . Det var en ökning med 16 % jämfört med året innan men det varierar i regionerna. Värst utsatta var region Nord med en ökning på 47 % och minst utsatt var region Mitt med 3 %.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

SIFFRAN

20%,

prisuppgången på fritidshus i landet 2021. Källa: Newsworthy.

CITATET

“En av farorna med julen, är att vi av våra fruar får presenter som vi inte har råd med”. Robert...