5 trender för dig som vill förnya ditt kök 2022

5 trender för dig som vill förnya ditt kök 2022

I Marbodals trendspaning för 2022 ser vi tydligt hur köket blir centrum för hemmet för allt från arbete, umgänge med familj och vänner, till avkoppling och matlagning. Naturen fortsätter att stå i fokus för ett harmoniskt hem. I köket leker vi gärna mer med färger, former och material för en personlig stil som också kan fungera för hemmakontoret.
– Vi ser att människor spenderar mer tid i köket än tidigare och det får ta allt större plats i våra liv. I 2022 är det fokus på ett personligt och hållbart kök, med olika funktioner och stil. Variation på material i olika kombinationer och färger. Det får gärna vara natursten som bryter av till ett stilfullt klassiskt vitt kök med en lekfullhet i både färg och material, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal.

Här är Marbodals 5 trender för 2022:

 1. Hållbarhet är en självklarhet
  Enligt en undersökning gjord av Marbodal/Nobia Svenska Kök, uppger cirka 60% att de är mer villiga att köpa produkter begagnat än för 5 år sedan, och man prioriterar kvalitet före kvantitet. I takt med den växande klimatfrågan efterfrågar konsumenter i allt högre grad information om processer och hållbara materialval, och ser det allt mer som en del av designen. När vi uppdaterar vårt kök under 2022 kommer det ske på ett mer medvetet sätt. En del kanske endast förnyar det som verkligen behövs, byter ut exempelvis luckor och handtag medan köksstommen får vara kvar.
 2. Hybridköket följer med in i 2022
  Kökets ytor får gärna ha flera funktioner. Vårt hem kommer fortsatt agera kontor och även om vi har sett spår av detta under årets gång kommer vi se mer av hybridytor i hemmet under 2022. Frukostbordet är en plats för såväl avkoppling som det är kontorsyta. När vårt hem också blir vår arbetsplats söker vi gärna tysta, energieffektiva produkter och vitvaror med mer återhållsam design.
 3. Personliga kombinationer
  Vårt hem blir alltmer en symbol får vår personlighet, smak och stil. Att kombinera olika material och texturer är ett bra sätt att skapa ett unikt hem, där din personliga stil får komma till liv. Under 2022 vågar vi kombinera mer lekfullt och bryta av med olika färger, former och material.
 4. Karaktäristisk minimalism
  Samtidigt som naturen fortsatt förblir en viktig del av kökets autenticitet och harmoni får även minimalismen återvända under 2022. Det vita köket balanseras med andra avskalade färger och samsas med varma träfiber och bänkytor i sten. Efter en längre tid i hemmakontoret vill vi inte längre ha ett överflöd av saker, utan vi investerar gärna i färre produkter med lång livslängd och fler användningsområden, i sin enkelhet.
 5. Våga mer färg
  Jordnära kulörer, olika nyanser av beige och krämvit fortsätter att bidra till en rogivande känsla i våra hem. Under nästa år spår Marbodal att fler kommer våga vara mer uttrycksfulla med hjälp av färg. Fokus ligger på hållbara färger med lång livslängd som kan lyfta upp och bidra till hemtrevnad. Ett tips är att använda djupare nyanser av samma kulör med mjuka övergångar till ljusare eller mörkare toner.
Loading

Loading
Loading

Tänt var det här!

– Det behövs mer än bara en taklampa Så här i novembermörkret känns det extra välbehövt med lite...

Loading

Flygskola har högtflygande planer för Borlänge

Från och med den första december hyr en flygskola in sig på Borlänge flygplats. Planen är att den första eleven ska vara i luften redan den första februari nästa år, rapporterar Sveriges radio. 

Äntligen! Arninge station invigd

Arninge nya station på Roslagsbanans linje är äntligen invigd. Stationen, som är en del av ett nytt resecenter i anslutning till Arninge centrum, är den 39 i raden och den första att byggas sedan 1986.

Malmös förskolor och skolor klarar miljömålen

En rapport som kartlagt luftkvaliteten kring Malmös cirka 400 förskolor och skolor visar att luften är bra och att det nationella miljömålskravet där årsmedelvärdet av kvävedioxid behöver begränsas till 20 µg/m3 uppfyllts vid samtliga skolenheter i staden.

Under jullovet tar Vinterspelen över Malmö

Mellan 29 december och 9 januari är det dags för Vinterspelen! I ett cirka 1000 kvadratmeter stort tält på Stortorget i Malmö får barn och unga möjligheten att prova på brädspel, tv-spel, VR-upplevelser, cosplay, pyssel, workshops och utomhusaktiviteter. 

Krav på vaccination vid anställning bland gamla

Malmös politiska ledning har beslutat att ge förvaltningen i uppdrag "att undersöka förutsättningarna för att kunna ställa krav på vaccination mot covid-19 vid nyanställning av tillsvidareanställd personal i brukarnära verksamheter".

Silvermedalj för hållbar skolmat

White Guide utser varje år Sveriges bästa offentliga måltider. Borlänge kommun var återigen nominerad i kategorin "Årets Hållbara Skolmatskommun" och försvarade silvermedaljen med en fin andraplats.

Loading
Loading
Loading

… och många vill ha ny värdering under hösten

Hälften av de hushåll som omfattas av amorteringskravet planerar att genomföra en ny värdering av sin bostad under hösten, med förhoppningen att värdeökningen ska göra att de kan amortera mindre eller inte alls. Det visar en enkät bland 1 000 hushåll i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som bostadsutvecklaren Nordr låtit NoA Consulting utföra.

Oinbjudna gäster: Så blir du av med långsprötad silverfisk

"De kryper fram när lampan släcks. Långsprötad silverfisk är en ny art i Sverige. Ofarlig, men trivs överallt i lägenheten och är svår att bli av med. ”De orsakar obehag på ett annat sätt än den vanliga silverfisken”. Det säger skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten och har den långsprötade silverfisken flyttat in bör du läsa den här artikeln i Hem & Hyra.

Loading

IKEA öppnar specialbutik för dig lever hållbart

Nu öppnar IKEA hållbarhetsbutiker på alla sina varuhus i Sverige. En satsning på tips kring vad du konkret kan göra för att leva ett mer hållbart liv hemma. I de nya butikerna erbjuder IKEA inspiration och information samt presenterar produkter och tjänster som visar att hållbarhet kan vara både prisvärt och attraktivt.

Mathems kunder pantar hemma

Under 2020 ökade e-handeln av dagligvaror med hemleverans med 55 procent jämfört med 2019.  Allt fler grupper i samhället har börjat handla online och Mathem har därför stort fokus på att kunna erbjuda en så bred tjänst som möjligt i sitt uppdrag att förenkla människors liv och ge dem mer tid över i vardagen till annat.

“En extra kvadratmeter ger extra klirr i kassan”

Vad många inte vet är att de uppgifter som bostadsrättsföreningar har kan vara gamla, dåligt uppdaterade eller genomförda på ett felaktigt sätt. Det är därför en god idé att göra en ny mätning av bostaden. En ökning på ynka tre kvadratmeter i exempelvis Stockholms kommun kan bli 241 851 kronor extra när du säljer lägenheten.

Samarbete minskar buller i centrala stan

Stockholms stad påbörjar ett långsiktigt samarbete med Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana, för att återanvända det bergmaterial som genereras när den nya tunnelbanan byggs.

Län för län: Så lång tid tar det att sälja sin bostad

Bostadssajten Booli har kartlagt hur länge en bostadsannons i snitt ligger ute till försäljning innan den tas ner. Generellt har annonstiderna blivit kortare i alla län, vilket indikerar att det går allt snabbare att sälja sin bostad jämfört med föregående år. Men det finns några undantag där det tvärtom har tagit längre tid än tidigare.

Även danskar och tyskar vill ha en svensk stuga

Det finns omkring 40 000 fritidshus som ägs av utlänningar i Sverige. Norrmännen toppar listan – de äger tillsammans drygt 12 500 svenska fritidshus. Därefter kommer danskarna och tyskarna med omkring 10 000 fritidshus vardera.

3 måsten: Eget gym, gästbostad och grillplats

När SBC frågade landets bostadsrättsägare vilka gemensamma ytor de önskar sig allra mest i sin förening svarar 33 procent att de skulle vilja ha ett delat gym. Strax därefter hamnar gästbostad högst upp på önskelistan, något som hela 28 procent önskar. Nästan lika många, 26 procent, vill ha en grillplats och var fjärde bostadsrättsägare önskar sig en gemensam bastu att dela med sina grannar.

Grön el när det blåser nya vindar hos IKEA

Från och med september kan konsumenter i Sverige köpa el från sol och vind via IKEA.* Erbjudandet, som tagits fram tillsammans med Svea Solar, innebär el från sol och vind med ett enkelt upplägg och lågt pris.

IKEA inreder gallerian i Stockholm – med nytt varuhus

IKEA tar nu nästa steg i sin storsatsning på Stockholm genom att öppna ett 8 000 kvadratmeter stort cityvaruhus som sträcker sig över totalt fyra våningsplan i köpcentret Gallerian. Med satsningen kommer IKEA närmare människor i de mest centrala delarna av huvudstaden. Cityvaruhuset öppnar sommaren 2022.

100 inbrott om dagen under semestern

Inget du vill tänka på, men under semestermånaderna jun-augusti förra året begicks det närmare 100 inbrott om dagen i bostad, fritidshus m.m. i Sverige . Det var en ökning med 16 % jämfört med året innan men det varierar i regionerna. Värst utsatta var region Nord med en ökning på 47 % och minst utsatt var region Mitt med 3 %.

SIFFRAN

Krönikan

Magasin Era

Magasin ERA

ANNONS

SIFFRAN

20%,

prisuppgången på fritidshus i landet 2021. Källa: Newsworthy.

CITATET

“En av farorna med julen, är att vi av våra fruar får presenter som vi inte har råd med”. Robert...