Sov på jobbet med IKEAs nya möbellösningar

Sov på jobbet med IKEAs nya möbellösningar

Säng på natten, kontor på dan. Bild: IKEA.

Världen blir allt mer urban. Under 1960-talet bodde omkring 34 procent av världens befolkning i städer. År 2020 hade den delen av befolkningen ökat till mer än 56 procent – och andelen fortsätter att öka.

När urbaniseringen ökar, minskar boendeytan per person. Trots det förblir människors behov desamma – alla behöver plats att sova, äta, laga mat, koppla av och umgås. Dessutom är hemmet för många människor numera även en plats att arbeta på.

I takt med att allt fler bor i stan och på mindre yta, skiftar fokus från hur stort ett hem är till hur trivsamt det är att bo i. IKEAs undersökningar visar ett växande behov av att kunna använda ytor mer flexibelt, genom att ett rum eller en viss möbel används för flera olika aktiviteter och att användningsområdet för de saker du äger maximeras.

Samtidigt vill många att deras hem ska spegla deras egen stil och personlighet, vilket innebär att många drömmer om att omge sig med saker de älskar – även om de bor på liten yta.

För att möta dessa behov, utforskar och utvecklar IKEA nu så kallade multifunktionella möbler, som är justerbara och därmed kan anpassas till olika aktiviteter och stämningar under dygnet – samtidigt som allt detta sker på samma yta.

Säng och skrivbord i ett

Produkternas främsta egenskap är deras mångsidighet vilket skapar förutsättningar för såväl gemenskap som avskildhet. Människor som bor på liten yta måste ofta kompromissa vad gäller möjlighet till sömn eller en stund för sig själv, något som kan kopplas till hur de mår.

En av de heminredningslösningar som IKEA tagit fram är en utdragbar säng/skrivbord som kan förvandla ett vardags- eller arbetsrum till ett sovrum och därmed skapa förutsättningar för en god natts sömn – och det utan att du behöver städa av bordet. Lösningen består av en ihopfällbar säng och ett stort skrivbord, kombinerat med förvaring såväl under sängen som på hyllor på sidan. Tack vare produkten kan du snabbt och smidigt inreda en plats i ditt hem för arbete, studier och sömn.

– När mer än hälften av världens befolkning bor i städer blir våra hem mindre och mindre sett till yta per person. Därför behöver vi hitta ännu smartare lösningar som kan möta våra behov. Vi på IKEA strävar hela tiden efter att förbättra livet hemma. Att kunna bo på liten yta, med de utmaningar det innebär, är en fråga som ligger oss på varmt om hjärtat. I det här projektet utforskar vi därför multifunktionella lösningar, inspirerade av utmaningen att göra ett mindre hem funktionellt, enkelt och trivsamt. Vi hoppas att dessa innovativa lösningar ska bidra till att förbättra vardagen för alla de som bor lite trängre, säger Mauricio Affonso, utvecklingsansvarig för innovation på IKEA of Sweden.

Projektet är fortfarande i en utvecklingsfas, men några av lösningarna kan börja säljas i liten skala under 2023 på två IKEA marknader – Polen och Hong Kong.

Beroende på utfallet på de två marknaderna ska IKEA se över möjligheten att sälja produkterna på fler marknader.

Från och ned den 15 december 2022 till och med den 3 september 2023 visas prototyper av möjliga nya produkter på IKEA Museum. Detta som en del av utställningen “Existens Maximum – stora idéer för små ytor”.

Loading
Loading
Loading

Trend: Så ser våra badrum ut 2024

Nästa år är det starka färger som gäller i badrummet. Och neutralt monokroma. Och grönt, brunt och rött. Kort och gott så ser våra designers flera riktningar som pekar åt hela olika håll. I vanlig ordning är det upp till dig att avgöra vad som får ta plats i ditt badrum i förhållande till dina förutsättningar, behov och inte minst personlighet.

Trendspanarna är säkra – så inreder vi 2024!

Om 2023 handlade om att mixa och matcha för att hitta sin personliga stil, så handlar 2024 om att mixa och o-matcha. Vi ser mer klara och roliga kulörer, gärna i oväntade kombinationer, som förmedlar energi och lust.

Loading

Podden: Helene är Sveriges bästa mäklare

I veckans podd berättar Borlänges och Dalarnas vassaste mäklare. Vi pratar om hur hon jobbar kvalitetsmedvetet och med kundrelationer för att "försäljningstratten" aldrig ska sina!

Boulevarden i Täby till final i Guldhemmet

Riksbyggens bostadsprojekt Bonum Brf Boulevarden i Täby i Stockholm är en av finalisterna i Guldhemmets tävling i kategorin ”Årets Nytänkare”. Bonum Brf Boulevarden består av 55 seniorbostäder i en skuldfri förening.

Nya tidningar ska sälja Dalarna till turisterna

Inför sommaren 2024 uppgraderar Visit Dalarna besöksinformationen och lanserar tidningarna Dalarna Just Nu samt den engelskspråkiga tidningen Welcome to Dalarna. De nya tidningarna kommer att finnas tillgängliga bland annat hos Visit Dalarnas 85 infopoints i hela länet.

Laddat för framtiden med storskaligt batteri

– För drygt ett år sedan togs beslutet om att investera i ett storskaligt batteri för att stötta energiomställningen, och nu är det redo att driftsättas, säger Joel Norstedt som är elhandelsansvarig på Borlänge Energi

Fiskarhedenvillan varslar nästan varannan anställd

Fiskarhedens vd våndas över framtiden.  – Vi gör oss av med människor som har kanske många års erfarenhet, och som är riktigt duktiga. Det enda vi vet säkert är att konjunkturen kommer att vända uppåt igen, och då kommer det vara svårt att rekrytera såna här människor igen. 

Knäcke från Stora Skedvi får exklusiv EU-märke

Skedvi Bröd får kvalitetsmärkningen Skyddad geografisk beteckning (SGB) från EU. – Vi är otroligt stolta! Det här ger oss råg i ryggen i vårt fortsatta arbete för att bli ett internationellt besöksmål med knäckebrödet i fokus, säger Riina Myrsell, verksamhetsansvarig på Skedvi Bröd.

Loading
Loading
Loading

Håll ögonen på räntan – och var otrogen!

– Enligt en penningpolitisk uppdatering från Riksbanken i februari 2024 menar man att en första räntesänkning kan bli aktuell redan under det första halvåret i år. Man tror sedan att styrräntan kommer att fortsätta sänkas under 2024 och 2025 – för att hamna runt 2 %.

Bor fel personer hemma hos dig?

I dagsläget finns det ingen möjlighet för privatpersoner att hindra obehöriga att felaktigt skriva sig på ens adress. Samtidigt är det drygt 200 000 personer som enligt Skatteverket beräknas vara felaktigt folkbokförda idag. Men här får du fyra tips hur minskar risken.

Loading

“Räntesänkning enda ljusglimten för byggandet”

Försäljningen av nya bostäder är fortsatt mer eller mindre tvärdöd. De få nya bostäder som ändå säljs tar dubbelt så lång tid att förmedla jämfört med de senaste åren. Andelen prissänkta objekt har fortsatt att stiga. Antalet bokade nya lägenheter är på sin lägsta nivå sedan 2013. Antalet publicerade och säljstartade projekt ligger också i botten. Sett utifrån behovet av nya bostäder framöver är nedgången i bostadsbyggandet bekymmersam då bostadsbristen tilltar. Om man bortser från behovet och i stället tittar på efterfrågan på nya bostäder med hänsyn tagen till hushållens betalningsmöjligheter, var det dock under kvartal 3 i stort sett balans i förhållande till utbudet för nya bostäder inom samtliga boendeformer för Sverige som helhet enligt SBAB:s index HMI. Däremot finns stora lokala och regionala variationer, exempelvis med överskott på nya villor och bostadsrätter i Västra Götalands län.

Enigt EU: Noll utsläpp från nya hus 2050

Europeiska unionens råd och Europaparlamentet nådde den 7 december en preliminär politisk överenskommelse om direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD). En av nyheterna jämfört med nu gällande EPBD-direktiv är att medlemsländerna ska se till att det genomförs energieffektivisering i det befintliga byggnadsbeståndet. Men många av förslagen från kommissionen och parlamentet har varit helt orimliga och riskerat att lägga stora bördor på enskilda husägare, menar energi- och näringsminister Ebba Busch.

Bortglömd spis farligare än tända ljus i jul

Det är många som tror att den vanligaste orsaken till brand är tända ljus, men i själva verket är det en bortglömd spis. – Genom att installera en spisvakt, en apparat som varnar om spisen blir överhettad, kan boende i en förening själva minska risken för brand markant.

Gammal färg är det nya hos färgproducenten

Att återvinna färg som lämnas till återvinningsstationer har länge varit en utmaning. Nu lanserar Nordsjö en banbrytande helmatt vägg- och takfärg med hela 35 procent återvunnen färg.

Romme: Julbord med underhållning

Julbord i Ski Lodgerestaurangen 2023: Rekommenderas: sju tallrikar för att njuta av alla godheter på vårt julbord och tillhörande stora dessertbord.

”Ica-kvarter” blir Stockholms nya

Stockholms stad planerar för en ny stadsdel vid Årstafältet. Bostadsprojektet ska totalt innehålla 6 000 lägenheter och byggas för 15 000 invånare. – Unikt är att Ica Fastigheter planerar att bygga en butik med 300 lägenheter ovanpå i den nya stadsdelen.

Län för län: Så stort är utbudet av “snart till salu”

Totalt var 40 626 hus och lägenheter snart till salu någon gång under september, vilket är en ökning med 21 procent jämfört med samma månad förra året. Samtidigt var “det vanliga” utbudet 53 512 bostäder till salu, en ökning med 17 procent jämfört med fjolåret.

Spara energi utan att kompromissa med säkerheten

Vi går mot mörkare tider och Bostadsrättsrapporten visar att en femtedel av landets bostadsrättsinnehavare vill se en ökad satsning på trygghet i föreningen. Under årets mörkaste månader handlar det i hög grad om ökad belysning.

“Behövs 67 300 nya bostäder varje år”

Boverket har genomfört nya beräkningar av det nationella behovet av bostäder för perioden 2023–2030. Och det handlar inte om småpengar! Enligt Boverkets beräkning behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030. 

Svenska ungdomars flyttlass går senare

Statistiken visar också att män lämnar föräldrahemmet senare än kvinnor. Män flyttar i genomsnitt hemifrån vid 27,3 års ålder medan motsvarande siffra för kvinnor är 25,4 år. Åldersskillnaden mellan könen observerades i samtliga EU-länder. Män flyttar också i genomsnitt hemifrån efter 30 års ålder i nio EU-länder.

Upptäck ditt Täby: Järnvägsparken

I en värld som ständigt rör sig framåt och upptäcker nya horisonter, är det lätt att glömma de små pärlorna som ligger precis runt hörnet. I Täby finns en plats som väntar på att avslöja sina skatter till de äventyrliga själarna – Järnvägsparken, det senaste tillskottet bland Täbys fantastiska parker.