Sov på jobbet med IKEAs nya möbellösningar

Sov på jobbet med IKEAs nya möbellösningar

Säng på natten, kontor på dan. Bild: IKEA.

Världen blir allt mer urban. Under 1960-talet bodde omkring 34 procent av världens befolkning i städer. År 2020 hade den delen av befolkningen ökat till mer än 56 procent – och andelen fortsätter att öka.

När urbaniseringen ökar, minskar boendeytan per person. Trots det förblir människors behov desamma – alla behöver plats att sova, äta, laga mat, koppla av och umgås. Dessutom är hemmet för många människor numera även en plats att arbeta på.

I takt med att allt fler bor i stan och på mindre yta, skiftar fokus från hur stort ett hem är till hur trivsamt det är att bo i. IKEAs undersökningar visar ett växande behov av att kunna använda ytor mer flexibelt, genom att ett rum eller en viss möbel används för flera olika aktiviteter och att användningsområdet för de saker du äger maximeras.

Samtidigt vill många att deras hem ska spegla deras egen stil och personlighet, vilket innebär att många drömmer om att omge sig med saker de älskar – även om de bor på liten yta.

För att möta dessa behov, utforskar och utvecklar IKEA nu så kallade multifunktionella möbler, som är justerbara och därmed kan anpassas till olika aktiviteter och stämningar under dygnet – samtidigt som allt detta sker på samma yta.

Säng och skrivbord i ett

Produkternas främsta egenskap är deras mångsidighet vilket skapar förutsättningar för såväl gemenskap som avskildhet. Människor som bor på liten yta måste ofta kompromissa vad gäller möjlighet till sömn eller en stund för sig själv, något som kan kopplas till hur de mår.

En av de heminredningslösningar som IKEA tagit fram är en utdragbar säng/skrivbord som kan förvandla ett vardags- eller arbetsrum till ett sovrum och därmed skapa förutsättningar för en god natts sömn – och det utan att du behöver städa av bordet. Lösningen består av en ihopfällbar säng och ett stort skrivbord, kombinerat med förvaring såväl under sängen som på hyllor på sidan. Tack vare produkten kan du snabbt och smidigt inreda en plats i ditt hem för arbete, studier och sömn.

– När mer än hälften av världens befolkning bor i städer blir våra hem mindre och mindre sett till yta per person. Därför behöver vi hitta ännu smartare lösningar som kan möta våra behov. Vi på IKEA strävar hela tiden efter att förbättra livet hemma. Att kunna bo på liten yta, med de utmaningar det innebär, är en fråga som ligger oss på varmt om hjärtat. I det här projektet utforskar vi därför multifunktionella lösningar, inspirerade av utmaningen att göra ett mindre hem funktionellt, enkelt och trivsamt. Vi hoppas att dessa innovativa lösningar ska bidra till att förbättra vardagen för alla de som bor lite trängre, säger Mauricio Affonso, utvecklingsansvarig för innovation på IKEA of Sweden.

Projektet är fortfarande i en utvecklingsfas, men några av lösningarna kan börja säljas i liten skala under 2023 på två IKEA marknader – Polen och Hong Kong.

Beroende på utfallet på de två marknaderna ska IKEA se över möjligheten att sälja produkterna på fler marknader.

Från och ned den 15 december 2022 till och med den 3 september 2023 visas prototyper av möjliga nya produkter på IKEA Museum. Detta som en del av utställningen “Existens Maximum – stora idéer för små ytor”.

Loading

Loading
Loading

Vedums köksnyheter för 2023 är här

Varma material, plats för gemenskap och smarta lösningar präglar våra kök under 2023. Vedum presenterar nu en ny köksmiljö som balanserar mörka och ljusa nyanser i en fin harmoni. I köksmiljön syns några av Vedums nyheter för 2023, så som kulören naturvit, en av årets nya laminatbänkskivor och ett genomtänkt hörnskåp för maxad förvaring.

Inredningen visar vilken färg du är

– Vill du öka dina chanser att få drömjobbet, ta då på dig den blå kostymen eller blusen. Blått inger förtroende och enligt mätningar får du jobbet fler gånger i blått än i svart. Sara Garanty är konkret när hon berättar om hur färg får oss att känna och reagera.

Loading

Vacchi hittar formen: “Proppen är ur!”

– I en del länder i Europa har man två mäklare. En för säljaren och en för köparen. "Köpmäklaren" vet vad hon eller han ska leta efter utifrån önskemål från sina uppdragsgivare. De som gör det bra, får en nära relation och förståelse för vad som passar just den kunden. – Den metoden har vi anammat här på byrån och renodlats under senaste tiden, säger Michel Vacchi.

Fler vill ha tips om hur vi sparar energi

Energi- och klimatrådgivningen i Täby genomförde 244 rådgivningar förra året, varav 213 till privatpersoner, 21 till föreningar och 10 till företag. Det är en ökning med 300 procent under 2022 jämfört med året innan.

Sveriges största idétävling är här!

Kreativa invånare i Dalarna tävlar om startkapital till ett aktiebolag och affärsutvecklingsstöd för ett sammanlagt värde av 115 000 kronor. Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till den 28 februari 2023.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

Nya Täbyalliansen satsar på trygghet i skolan

Antalet kommunvakter fördubblas, framkomligheten ska förbättras och kommunens service till invånare och företag ska fortsatt ha hög prioritet. – Redan nästa år kommer vi fördubbla antalet kommunvakter och inrättar särskilda trygghetsteam i våra skolor, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Loading
Loading
Loading

Nu lovar sopsorteringen komma hem till dig

Många Täbybor känner naturligtvis till återvinningscentralen i Hagby. Vissa helger ringlar köerna långa med Täbybor som ska slänga sina sorterade prylar i de uppställda containrarna.. Men visste du att återvinningen kan komma hem till dig?

Loading

Rekordstort dolt utbud av lediga bostäder

– Det är inte många som vet om hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet på marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Så möter du höjda VA-priser nu i höst

I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen. Här ett antal enkla knep för att minska din vattenräkning.

Så förbereder sig svenskarna för elprischocken

Ved, kaminer och egna elverk. Prat om elbidrag och utbyggd kärnkraft har inte hindrat svenskarna från att ta elfrågan i egna händer. Den senaste veckan går Blocketsökningarna varma efter allt som kan få ner elkostnaderna.

Nytt handtag med kod säkrar altandörren

Yale, en del av ASSA ABLOY, släpper nu nästa generation av Code Handle. Med Yale Code Handle kan du låsa och låsa upp altandörrar och fönster helt utan nycklar. Säkerhetshandtaget Code Handle öppnas med en kod och låses med en knapptryckning istället för med nyckel. Det är bekvämare och ger dessutom en extra säkerhet i och med den enkla användningen.

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. - Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. – Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare.

Så vill bostadsägare vill satsa på hållbarhet

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2022 uppger 40 procent av svenska bostadsrättsägare att deras förening kan bli bättre i sitt arbete med hållbarhet. Enligt 46 procent kan dessutom ett aktivt hållbarhetsarbete göra att föreningens lägenheter värderas högre.

Bostaden sätter käppar i hjulen för jobb och barn

Ny rapport - Var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldern 28–37 har övervägt att flytta till en annan ort på grund av svårigheten att hitta en passande bostad som de har råd med på sin boendeort.