Under 2023 registrerades 21 231 skilsmässor, enligt SCB:s årliga befolkningsstatistik[1]. Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år.
Det beror på att antalet giftermål minskade under pandemin, men det finns också en annan förklaring:
– Det ekonomiska läget sätter käppar i hjulen för de par som inte längre vill dela sovrum, Eller ens att bo i samma hus.
Tuffare ekonomiska tider kan vara ett hinder för den som vill separera. Enligt SBAB:s kartläggning har varken kvinnor eller män med medianinkomst råd att köpa en genomsnittlig trea i Sveriges 25 största kommuner.
– Att skilja sig är svårt i sig, men det också dyrt och för många är boendefrågan den svåraste nöten att knäcka, säger Catharina Henriksson, presschef på SBAB.
Känner du igen dig i den situationen?
I så fall har Catharina 3 tips:
- Gör en budget som ger dig koll på dina nya ekonomiska förutsättningar.
- Våga ta hjälp. Av vänner, familj och professionellt om det behövs. Ta hjälp av din bank om du behöver hjälp att se över din ekonomi.
- Ta juridisk hjälp och skriv ett bodelningsavtal som fastställer hur ni delar upp era saker. På så vis minskar ni risken att någon begär en bodelning senare och att konflikter då uppstår.