– Nollutsläppsbyggande senast år 2050.
Det är beskedet när EU:s “regering” och parlament kommit överens om nya energikrav (EPBD) för bostäder. Med ”nollutsläppsbyggnader”, menas byggnader med mycket hög energiprestanda där den mycket låga energi som ändå krävs helt täcks av energi från förnybara energikällor.
Den preliminära överenskommelsen innebär att genomsnittliga energianvändning i bostadsbeståndet ska minskas med 16 procent till 2030 och 20–22 procent till 2035.
Resultatet av förhandlingarna anses vara en framgång för Sveriges förhandlare.
– Det blir inte några skarpa energikrav på enskilda bostäder vilket innebär att medlemsländerna själva får välja vilka åtgärder som är lämpliga, skriver regeringen.
– Dessutom blir det möjligt att använda all fossilfri energi (inklusive kärnkraft) för att uppnå kraven för nollemissionsbyggnad. Medlemsländerna får själva välja vilka styrmedel och åtgärder som ska användas för att uppnå nivåerna. För länder som kommit långt i omställningen till fossilfri energianvändning (såsom Sverige har gjort) blir det dessutom möjligt att justera dessa procentsatser för att ta hänsyn till lokala förutsättningar.
Efter ikraftträdandet har medlemsländerna sedan normalt 18–24 månader på sig att införliva direktivet i nationell lagstiftning.