Byt till LED-lampor. Att byta armaturer och glödlampor till LED-lampor är ett effektivt sätt att minska din elförbrukning.
Elen kommer att bli dyr i vinter. Förhoppningsvis hittar politikerna sätt att pressa priserna. Men handen på hjärtat, det kommer att bli kämpigt. Och det finns saker som vi själva kan göra.
Malte Rungård är Vi Villaägarens byggnadstekniska rådgivare och att byta gamla glödlampor med LED är ett av de råd han ger för att spara pengar i höst och vinter.
– Moderna LED-lampor ger dessutom ett varmare sken och samma typ av ljus som från de gamla glödtrådslamporna, säger han som en liten tröst.
Här nio andra råd från Malte:
- Se till att din värmeanläggning är i bra skick, lufta elementen och kontrollera termostaten.
- Genomför en undersökning av värmeläckage i ditt hus, till exempel genom termografering med värmekamera. På så vis kan du sätta in rätt åtgärder.
- Sätt nya tätningslister runt fönster och dörrar.
- Sänk temperaturen i huset något och vädra med ett snabbt korsdrag. Låt inte fönster stå öppna med en termostat under, då mycket värme släpps ut ur huset.
- Ta på dig en extra tröja. Du kanske får acceptera att det ibland blir en kyligare vinter.
- Byt till LED-lampor. Att byta armaturer och glödlampor till LED-lampor är ett effektivt sätt att minska din elförbrukning. Moderna LED-lampor ger dessutom ett varmare sken och samma typ av ljus som från de gamla glödtrådslamporna.
- Använd ett snålspolande duschmunstycke så att du förbrukar mindre varmvatten.
- Diska inte med rinnande vatten, häll upp vatten i diskhon eller använd diskmaskin.
- Fundera på byte av värmesystem. Att konvertera ett hus från direktverkande el till vattenburet system kan vara lämpligt om du har planerat en större renovering. Även du som har vattenburet system som elpanna eller oljepanna kan fundera på att byta till berg-, ytjords- eller luft-vattenvärmepump. Det är ofta en bra investering på längre sikt. Solenergi är också ett bra alternativ, men gör en total kalkyl för vad du kan få för den tillverkade överskottsenergi som under sommaren inte förbrukas, så att du kan få vettigt betalt för den elenergin. Vintertid har vi färre soltimmar och lägre solhöjd, vilket gör att elproduktionen inte blir densamma som sommarhalvåret då vi normalt förbrukar mindre energi för uppvärmning.
- Gör en riskanalys innan du byter värmesystem. Tänk på att ventilationen kan påverkas genom att gå från en fastbränslepanna till någon form av värmepump. En energiförbättrande åtgärd med fuktskador till följd är inte en bra investering.