10 tips för hur du sparar el i vinter  

10 tips för hur du sparar el i vinter  

Vackra men otäta. BIldKaro från Pixabay

Byt till LED-lampor. Att byta armaturer och glödlampor till LED-lampor är ett effektivt sätt att minska din elförbrukning.
Elen kommer att bli dyr i vinter. Förhoppningsvis hittar politikerna sätt att pressa priserna. Men handen på hjärtat, det kommer att bli kämpigt. Och det finns saker som vi själva kan göra.

Malte Rungård är Vi Villaägarens  byggnadstekniska rådgivare och att byta gamla glödlampor med LED är ett av de råd han ger för att spara pengar i höst och vinter.
– Moderna LED-lampor ger dessutom ett varmare sken och samma typ av ljus som från de gamla glödtrådslamporna, säger han som en liten tröst.

Här nio andra råd från Malte:

  1. Se till att din värmeanläggning är i bra skick, lufta elementen och kontrollera termostaten.
  2. Genomför en undersökning av värmeläckage i ditt hus, till exempel genom termografering med värmekamera. På så vis kan du sätta in rätt åtgärder.
  3. Sätt nya tätningslister runt fönster och dörrar.
  4. Sänk temperaturen i huset något och vädra med ett snabbt korsdrag. Låt inte fönster stå öppna med en termostat under, då mycket värme släpps ut ur huset.
  5. Ta på dig en extra tröja. Du kanske får acceptera att det ibland blir en kyligare vinter.
  6. Byt till LED-lampor. Att byta armaturer och glödlampor till LED-lampor är ett effektivt sätt att minska din elförbrukning. Moderna LED-lampor ger dessutom ett varmare sken och samma typ av ljus som från de gamla glödtrådslamporna.
  7. Använd ett snålspolande duschmunstycke så att du förbrukar mindre varmvatten.
  8. Diska inte med rinnande vatten, häll upp vatten i diskhon eller använd diskmaskin.
  9. Fundera på byte av värmesystem. Att konvertera ett hus från direktverkande el till vattenburet system kan vara lämpligt om du har planerat en större renovering. Även du som har vattenburet system som elpanna eller oljepanna kan fundera på att byta till berg-, ytjords- eller luft-vattenvärmepump. Det är ofta en bra investering på längre sikt. Solenergi är också ett bra alternativ, men gör en total kalkyl för vad du kan få för den tillverkade överskottsenergi som under sommaren inte förbrukas, så att du kan få vettigt betalt för den elenergin. Vintertid har vi färre soltimmar och lägre solhöjd, vilket gör att elproduktionen inte blir densamma som sommarhalvåret då vi normalt förbrukar mindre energi för uppvärmning.
  10. Gör en riskanalys innan du byter värmesystem. Tänk på att ventilationen kan påverkas genom att gå från en fastbränslepanna till någon form av värmepump. En energiförbättrande åtgärd med fuktskador till följd är inte en bra investering.
Loading
Loading
Loading

Ny lasyr lyfter träpanelens naturliga yta

– Trä är ett levande och naturligt material som varierar i både utseende och hårdhet. Det påverkar hur lasyren tränger in i träet och hur kulören sedan kommer att upplevas, säger Ann-Charlotte Linde, kulörchef på Nordsjö.

Loading

Borlängeborna känner sig tryggare än riksgenomsnittet

Mätningen visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att insatser behövs för att minska skillnaderna mellan områden. – Tillsammans kan vi skapa verklig förändring, är budskapet från Svante Asp.

Så blir Borlänge Julfestival 14 december

Julstämning och upplevelser från Norra Backa hela vägen upp till Sveatorget. Borlänge Julfestival kommer tillbaka lördagen den 14 december och välkomnar besökare, stora som små, till en härlig dag med julstämning och upplevelser.

Gustaf Engdahl-Nilsson: Ny stjärna på kontoret

– Min ledstjärna är att kunden ska vara 100 procent nöjd. Jag kommer inte forcera affärer. Jag har stor respekt för allvaret i en bostadsaffär. På Properties & Partners kontor i Borlänge föds just nu en ny stjärna: Gustav Engdahl-Nilsson.

Stolt sponsor: “Ett lyft för Livia Blomkvist!”

– Livet består av mer än att hjälpa människor att hitta sin drömbostad, säger Lars Antonsson på Properties & Partners Borlänge som är en av sponsorerna bakom Borlänges nya SM-hopp. – Jag är otroligt tacksam för att Lars och Properties & Partners i Borlänge stöttar mig, kvitterar Livia.

Fyra Täbyskolor tävlar om bästa skolkök 2024

Brinkskolan, Åva gymnasium, Hägerneholmsskolan och Näsbyparksskolan – se där fyra skolor som representerar Täby när  tävlingen ”Sveriges offentliga måltider” belönar landets bästa skolkök.

Nya krav på laddstolpar – är din förening redo?

Naturvårdsverkets bidrag för laddstolpar till BRF täcker upp till 50 % av kostnaderna för inköp och installation av laddstolpar och upp till maximalt 15 000 kr per laddpunkt. Detta inkluderar arbete, material, grävning, installation och liknande. 

Kommunen vill att du källsorterar hemma

Hösten 2026 blir det enklare för oss Täbybor att återvinna våra förpackningar. Kommunen inför då "närsortering" - ett nytt system där förpackningar hämtas nära hemmet.

I veckan tar Dalarna många olika former

6–12 oktober lyfter vi Dalarna som ett starkt formlän med rötter i traditionen och grenarna mot nya uttryck. Formveckan Dalarna öppnar upp för deltagande från alla delar av Dalarna från Idre i norr till Smedjebacken i söder.

Loading
Loading
Loading

Loading

Sex av tio kollar nu hur klimatanpassat hus är

Sex av tio (59 procent) säger att de kommer att ta hänsyn till klimatrisker om de köper hus i framtiden. De allra flesta, 85 procent, tycker att fastighetsmäklare borde vara skyldiga att informera om klimatrisker vid en husförsäljning.

Hon ser dimman lätta över byggmarknaden

Byggprognosen för 2024-2025 visar tecken på återhämtning. Byggföretagen förutspår en ökning i bostadsbyggandet och investeringslyft för lokaler och anläggningar.

Här är det dyrast och billigast att bo i hus

Villaägarna har sammanställt villahushållens främsta driftskostnader genom fyra variabler – kostnader för vatten och avlopp, avfallshantering, elhandel och elnät. En slutsats: – I sex kommuner blir det dyrare med villaliv

Botten nådd – därför växer byggandet igen

Botten på byggkonjunkturen är passerad. För den beräknade ökningen med 25 miljarder 2025 svarar infrastruktur samt om- och nybyggnation av bostäder. Rapportens specialtema om effekterna av NATO-anslutningen samt EU:s taxonomi visar att både infrastruktur och ombyggnader av bostäder kan få ytterligare draghjälp kommande år, säger Lennart Weiss på Veidekke Entreprenad.

Största bostadsmässan öppnar upp porten

Hem & Villamässan är mötesplatsen för dig som ska bygga nytt, renovera eller uppgradera ditt hem till att bli mer uppkopplat och energismart. Här finns produkter för hela hemmet och du har möjlighet att diskutera alternativ med rådgivare på plats.

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde

En av fyra saknar helt ekonomisk krockkudde. Dessutom är det fler som sparar mindre nu än för ett halvår sedan jämfört med dem som sparar mer. Detta visar SBAB:s undersökning Spartempen. – Unga har dragit ner sparandet mer än andra. Var fjärde person mellan 18–29 år säger att de sparar mindre nu jämfört med för ett halvår sedan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

“Vi stöder förslaget – bara inte i vårt kvarter”

– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid statsvetenskapliga institutionen, och en av de forskare som ligger bakom studien.

Bor du som dina jämnåriga kompisar?

Hyresrätten beskrivs ibland som det första steget på bostadsmarknaden, men att målet egentligen är ett ägt boende. Den grupp i undersökningen som är mest intresserad av att bo i bostadsrätt är 18–24-åringarna och den som är mest intresserad av småhus är 35–44-åringarna.

Din bostad får egen kommissionär i EU

– Vi kommer att utveckla en europeisk plan för överkomliga bostäder, för att titta på alla orsaker till krisen och hjälpa till att frigöra de privata och offentliga investeringar som behövs.  Det slog EU-kommissionens omvalda ordförande Ursula von der Leyen fast när hon presenterade sina politiska prioriteringar för de kommande fem åren. För att hitta lösningar kommer Ursula von der Leyen för första gången att utse en kommissionär med direkt ansvar för bostäder.