Vi svenskar äter mest och bäst. men vi är också ett av de folk i världen som lägger minst tid på detta ätande:
– En timme och 13 minuter per dag!
Bara i USA och Kanada och ett par länder till kastar folk i sig maten snabbare. Det visar en mätning från OECD. Det kan jämföras med att samtidigt njuter fransmännen av maten i två timmar och 11 minuter.
Redan våra grannar i söder, danskarna, låter ätandet ta två timmar på dygn.
En sak är klar. De flesta av oss kastar inte längre i oss maten av hunger, utan för att det har blivit en vana. Samtidigt som vi ofta pratar om vad vi äter, så finns det anledning fundera över hur vi äter. I en artikel i Svenska dagbladet diskuterar Henrik Ennart nåt han kallar ”Mindful eating”.
– Medvetet ätande som riktar sig till personens inre känslor tycks också påverka beteendet mer än exempelvis information om nyttig mat, skriver Ennart.
En modell som tagits fram inom det EU-finansierade Moodfood-projektet lyfter fram följande punkter:
- Fokuserat ätande. Ta ett djupt andetag innan du börjar. Använd alla dina sinnen inklusive smak, doft, syn, känsel och hörsel och ta tid på dig. Titta på maten, föreställ dig hur den känns, smakar, doftar eller kommer att låta då du tuggar på den. Notera med alla dina sinnen hur maten känns i munnen.
- Utforska hunger och mättnad. Ät bara när du är hungrig. Börja med en liten portion och sluta äta när du är mätt, även om det finns mat kvar på tallriken. Experimentera att gå hungrig en stund och lär dig skilja på riktig hunger, ett tillfälligt sug eller en vilja att bara göra något.
- Medvetet ätande. Undvik att äta automatiskt. Ta ett steg tillbaka och fundera på om du verkligen behöver äta. Respektera maten, det arbete och liv som lagts ned i den. Utforska dina tankar kring maten. Lägg ned gaffeln mellan varje tugga. Servera frukter och nötter oskalade.
- Ät utan att bli störd. Ät vid ett dukat matbord utan att titta på telefonen eller tv:n. Ät inte vid skrivbordet, i bilen eller i farten. Ät gärna tillsammans med andra men under tystnad med fullt fokus på maten, åtminstone i början.
Nu vet du det.