Så skapar din BRF ökad trygghet

Så skapar din BRF ökad trygghet

Billig sommarvakt. Bild: Grannsamverkan.

Att känna sig trygg i sitt eget boende är absolut en av de viktigaste faktorerna för att trivas. Men sprängningar och skjutningar har fått många bostadsrättsföreningar att se över säkerheten.
– Det finns flera saker som kan få de boende att känna sig mer trygga och det är viktigt att denna fråga lyfts, säger Per Karlsson på Sveriges BostadsrättsCentrum AB.  Eftersom trygghet är något man upplever kan den känslan stärkas även om omvärldsfaktorer inte förändras. Samtidigt kan styrelsen arbeta med handfasta förändringar som får tryggheten att öka.

Här fyra sätt att skapa trygghet för de boende:

Grannsamverkan: Något som kan göra stor skillnad för tryggheten är att skapa en grannsamverkan, ett nätverk som gemensamt kan uppmärksamma vad som sker i området. Dels skapas delaktighet och samhörighet, vilket kan stärka tryggheten.
– Detta nätverk kan även gå rundor i området för att lära känna det. På så sätt blir det enklare att upptäcka avvikande händelser.

Regelbundna kontroller: En viktig del av säkerheten är att ha fungerande belysning, brandskydd, lås och portkoder. För att öka tryggheten är det viktigt att kontinuerligt se över att allt fungerar som det ska.
– Kolla att inga lampor, fönster eller brandsläckare har gått sönder. Att byta portkod med jämna mellanrum kan också skapa en tryggare känsla.

Trygghetsinventering: Tillsammans med företrädare från polisen, bostadsbolag och föreningar kan styrelsen och de boende kartlägga de risker som finns och ta fram en strategi för att motverka detta.
– Ett första steg kan vara att låta de boende svara på en enkät om hur de upplever tryggheten i fastigheten och närområdet, för att sedan gå igenom allt från buskage till fasader.

Kameraövervakning och larmsensor: I SBCs senaste Bostadsrättsrapport visades det att en femtedel av bostadsrättsägarna vill se ökad satsning på tryggheten genom bland annat kameraövervakning.
– Det kan vara ett bra alternativ om många i fastigheten känner sig oroade över spring i trapphuset, men det är också viktigt att det inte blir boende som känner sig övervakade.
Det styrelsen kan göra är att se över intresset för övervakningskameror och installera en larmcentralansluten larmsensor, för att sedan ta det vidare därifrån.

 

https://news.cision.com/se/sbc-sveriges-bostadsrattscentrum/r/sa-kan-foreningen-skapa-okad-trygghet-for-de-boende,c3921711

Loading
Loading
Loading

Sju inredningstrender hos Tibergs

Enligt Tibergs inredningsexperter förväntas 2024 bli ett år präglat av färg, form och mönster. – Det personliga och kontrastrika hemmet har aldrig varit mer rätt än nu. Nu inreder vi med medvetna och hållbara möbler i en mix där gammalt möter nytt. Det nya året för med sig nya möjligheter att skapa ett varmt och ombonat hem. 

Loading

Uteserveringar får hålla öppet till 23

Glatt besked inför sommaren: Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd, som är gemensam för Täby och Vaxholm har att beslut att uteserveringar får ha öppet till 23.00. Samtidigt stärks tillsynsarbetet.

Summercrew tillbaka på Täby torg

Du som är sugen på att klättra har möjlighet till det den 26 juni då ett klättertorn finns på plats mellan klockan 13.00–17.00. Aktiviteter finns på plats fram till den 5 juli samt mellan 29 juli–9 augusti.

Nytt museum ska stärka Täbyidentiteten

Tanken är att det nya museet om Täbys historia ska vara till för alla men med ett extra fokus på grundskolan och andra elever som kan nyttja det i undervisningen.

Fler vill komma i till Dalarna i sommar

Förra sommarens regn ställde till det på många håll i landet och främst campingverksamhet fick det tufft. Nu finns tecken om ett bättre bokningsläge i Dalarna i sommar. 

Över 50 procent fler långpendlare väljer Borlänge och Falun

I totalt 13 ”Teams-trakter” har långpendlingen in till storstäderna exploderat efter pandemin. I Borlänge har antalet långpendlande ingenjörer ökat med 51 procent sedan 2019. Det framgår i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer, som visar hur distansarbete har förändrat arbetslivet för 87 000 ingenjörer.

Dags för utsläpp av årets studenter i Täby

Efter flera års hårt arbete och studier är det äntligen dags för våra studenter att ta steget ut i vuxenlivet. Denna milstolpe firas med glädje, gemenskap och traditionsenligt firande. – Här är släppen att hålla reda på!

Stjärnor från hela världen förvandlas torget till arena

Den 31 maj är det dags för Täby Stavhoppsgala på Täby Torg. Galan arrangeras av Täby IS Friidrott i samarbete med Bauhausgalan Diamond League. – Det är jätteroligt, det har blivit en succé tidigare år, säger Ingela Hermansson från Täby IS Friidrott till Mitti.

Oklart med bad i Hägernäs och Näsaäng i sommar

Badplatserna i Hägernäs och Näsaäng är båda så kallade EU-bad som årligen klassificeras utifrån badvattenkvalitet. Eftersom de senaste fyra årens snittresultat varit bristfälliga, kommer skyltar som avråder från bad sitta uppe hela säsongen. Täby kommun kommer dock mäta kvaliteten varannan vecka, och det aktuella resultatet ger dig möjlighet att själv bedöma om du vill bada.

Biking Dalarna fortsätter att växa – Vansbro kommun ansluter sig

Biking Dalarna växer med fler kvalitetssäkrare leder när Vansbro kommun ansluter. Idag kommer de flesta besökare via genomfartstrafik, stora evenemang och fritidsboenden. – Samarbetet mellan cykelföreningarna, Visit Dalarna och Vansbro kommun har nu lett fram till en sådan pusselbit i form av väldigt fina cykelleder i Vansbro och vid Snöån i Dala-Järna, säger Oskar Lundgren.

Hitta mäklare vet vilka mäklare som är bäst!

ERA-kontoret i Borlänge kniper både första och andra plats när sajten Hitta mäklare rankar mest rekommenderade mäklare i Dalarna: Pamela Westling och Helene Antonsson här på vårt kontor!

Loading
Loading
Loading

Lidl öppnar butik i Viggbyholm

Lidl Viggbyholm blir Lidl Sveriges tredje butik i Täby, en av Stockholms folktätaste kranskommuner. Butiken i Viggbyholm ligger längs med E18 och blir Lidls 206:e butik i Sverige.

Loading

Bopanelen 2030: Så vill vi bo när vi flyttar

Bostadsbyggande kommer att vända 2025. Men vad tycker och tänker de som ska bo i framtidens bostäder? För att ta reda på det har Skanska frågat 2 300 personer runt om i landet hur de vill bo 2030. Resultatet är den här rapporten.

Nya krav på bankerna ska pressa boräntorna

Bankerna måste redovisa vilka boräntor andra kunder har förhandlat till sig när de erbjuder bolån. Det är ett av Finansinspektionens förslag för att öka konkurrensen mellan bankerna. – Vi tror att det kan få en positiv effekt på konkurrensen, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr till SvD.

Kriminaliteten ger tydlig priseffekt på bostäder

Kriminaliteten sätter spår på bostadsmarknaden. Det uppger Mäklarsamfundet i en ny rapport om ökande otrygghet. Samtidigt visar forskare på KTH hur skjutningar och droghandel slår mot bostadspriserna – även i finare kvarter.

Bostadsbrist skapar problem för svenska försvaret

Sverige är nu en del av Nato och ska rusta upp försvaret rejält. Men bostadsmarknaden skapar problem för den svenska militären, enligt Swedbank. – Det är ett större problem för mindre orter, säger Maria Wallin-Fredholm på Swedbank.

“Hushållens bolån inte så riskabla som ofta hävdas”

Hushållens samlade skulder är relativt sett höga i Sverige jämfört med en del andra länder. Just bolåneskulderna framstår dock som betydligt mer robusta mot ekonomiska störningar, och därmed också som mindre riskabla för svensk ekonomi än vad Riksbanken och Finansinspektionen gjort gällande. Det visar analyser som SBAB gjort om hushållens bolån.

Boverket: Bostadsbyggandet vänder nästa år

Boverket bedömer att det kommer att byggstartas cirka 27 000 bostäder i år, en minskning med 16 procent jämfört med förra året. Men nu har vi nått botten, tror Boverket, och nästa år vänder det.

Husdjur, grillning och fester skapar flest bråk

Våren är här med både varmare väder och ljusare kvällar. Det innebär också att många flyttar ut möbler och inreder på balkongen. Men i takt med att fler tar sig ut uppstår också en risk för osämja mellan grannarna. SBC berättar nu vilka regler som gäller på balkongen så att grannar kan hålla god stämning sinsemellan hela sommaren.

“Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare”

Hushållen tror att styrräntan kommer ligga på 3,71 procent om ett år, om vi ska tro SEB:s Boprisindikator. Den positiva trenden ökar med 7 enheter i mars, från plus 25 till plus 32. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 18 och plus 38 enheter. – Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Sifo: Fler män tvingas flytta vid separation

Under 2023 registrerades det lägsta antalet skilsmässor i Sverige sedan 2005. I dag skulle fler än tre av tio svenskar, 33 procent, som lever med sin partner inte ha råd att behålla sin bostad vid en separation. – Fler kvinnor än män skulle tvingas flytta, men andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny Sifomätning.

Du har rätt att inte frysa i din bostadsrätt

Fryser du? Trots att varmare tider är runt hörnet är det uppenbart att kylan tänker hålla i sig ett tag till. Under dessa månader är det extra viktigt att du håller koll på temperaturen i din bostadsrätt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader.